Je loopt met je hond in het park. Een overenthousiaste labrador stormt op hem af. Jouw hond ? Die draait zich om en geeft een blik/grom die luid en duidelijk “Nee, bedankt !” betekent. Vervolgens kijkt het andere baasje je verongelijkt aan : “Zo agressief zeg, hij wil alleen maar spelen !!”
Welkom bij de club van honden met sociale grenzen !
Niet elke hond wil vriendjes maken
Honden zijn net als mensen : sommige zijn geboren sociale vlinders, terwijl anderen liever een select clubje vrienden hebben. Ze ontwikkelen hun sociale voorkeuren op basis van leeftijd, ervaringen en persoonlijkheid. Een speelse pup kan later een kieskeurige volwassen hond worden. Dat is niet “asociaal,” dat is gewoon selectief.
Factoren die hier invloed op hebben :
- leeftijd : veel honden worden na de puberteit minder speels en selectiever in hun contacten.
- ras : sommige rassen hebben de aanleg om minder sociaal te zijn naar soortgenoten (al is dit natuurlijk een veralgemening).
- persoonlijke grenzen : honden hebben net als mensen een eigen “comfort zone”. Sommigen hebben geen zin in drukke ontmoetingen. En dat is helemaal prima.
Het gele lintje: een visueel signaal voor afstand
Misschien heb je weleens een hond met een geel lintje aan de lijn gezien. Dit is geen mode-accessoire, maar een internationaal erkend signaal dat aangeeft dat de hond ruimte nodig heeft. Dit kan om verschillende redenen zijn:
- angst of onzekerheid
- herstel van een blessure of operatie
- in training
- wil geen contact met vreemde honden (of mensen)
- enzovoort
Een hond met een geel lintje wil niet dat andere honden of mensen zomaar op hem afstormen. Helaas weten niet iedereen wat het betekent, dus als jouw hond een lintje draagt dan kan een vriendelijke uitleg aan andere baasjes helpen. Op gepaste afstand weliswaar 😉
Honden hebben recht op hun eigen ruimte
Waarom accepteren we dat sommige mensen liever geen drukke sociale situaties opzoeken, maar verwachten we van honden dat ze elke andere hond leuk vinden ? Niet elke hond wil spelen, en dat betekent niet dat hij “asociaal” is. Het betekent dat hij duidelijk weet wat hij wel en niet fijn vindt.
Je hond is niet asociaal. Hij is begrensd, zelfbewust en lekker kieskeurig. Net zoals jij niet met iedereen die je tegenkomt wil knuffelen, hoeft je hond ook niet met elke viervoeter vriendjes te worden.
Respecteer de grenzen van je hond
Een fout die baasjes maken, is denken dat socialer zijn altijd beter is. Maar dat hoeft helemaal niet. Een hond die bewust afstand houdt is niet “slecht opgevoed” of “ongezellig.” Hij heeft gewoon voorkeuren, net als jij.
Dwingen tot contact is een slecht idee. Het kan leiden tot stress, frustratie of zelfs conflict. Wat wél werkt :
- laat je hond zelf bepalen hoe dichtbij hij wil komen
- geef hem de optie om een andere hond uit de weg te gaan, in plaats van een ontmoeting te forceren (elkaar negeren is beter dan vechten, toch ?)
- leer andere hondenbezitters hoe ze afstand kunnen respecteren (moeilijk, moeilijk… 😉)
- laat je hond merken dat zijn grenzen ok zijn
Kortom : niet elke hond wil spelen, en dat hoeft ook niet.
Gedragstraining voor reactieve honden is uiteraard mogelijk, maar met respect voor de grenzen van je hond. Dan krijg je een gelukkige en ontspannen hond.
© flappies.be
hondentraining aan huis, puppytraining, gedragstherapie, activiteitencoaching, voedingsadvies, fytotherapie en kruidensupplementen voor honden