· 

Puppytraining: 3 tips voor een goede start

 

Het opvoeden van een puppy kan een uitdagende ervaring zijn. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen opvoeding en training. Opvoeding gaat over de algemene gedragsregels en socialisatie van je puppy, terwijl training zich richt op specifieke commando’s zoals "zit" en "blijf". Hieronder vind je drie tips om je puppy op de juiste manier te trainen.

 

1. Niet overtrainen

 

Een van de meest voorkomende fouten die nieuwe puppy-"pawrents" maken, is het overtrainen van hun puppy. Puppies hebben, net als baby's, veel slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Te veel/te lang trainen kan leiden tot oververmoeidheid, wat weer kan resulteren in probleemgedrag zoals (overmatig) bijten en blaffen. Zorg ervoor dat je trainingssessies kort en leuk houdt, en geef je puppy voldoende tijd om te rusten en te slapen.

 

2. Focus eerst op nuttige commando’s

 

In de beginfase van de training is het belangrijk om je te concentreren op commando’s die nuttig zijn voor de veiligheid en het welzijn van je puppy. De meeste mensen starten met “zit”. Ik vind volgende zaken nuttiger :

 

- Hierkomen : Komen wanneer hij/zij geroepen wordt kan essentieel zijn voor de veiligheid van je puppy. En het is ook iets waar je andere baasjes stikjaloers mee maakt : een hond die ook effectief komt als je hem/haar roept ;-)

 

- Loslaten van viezigheid : Pups stoppen alles in hun mondje. Zakdoeken, kousen, sigarettenpeuken, medicatiestrips, stukjes plastic, … alles. Dit commando voorkomt dat je puppy iets gevaarlijks of ongezonds inslikt.

 

- Aandacht voor de eigenaar : Leer je puppy om op jou te letten, zelfs in afleidende omgevingen. Dit helpt heel erg bij het voorkomen of verhelpen van ongewenst gedrag (denk bv aan uithalen naar andere honden).

 

3. Gebruik lekkere snoepjes

 

Het gebruik van beloningen is een effectieve manier om je puppy te trainen.
In de jongste fase kan je de gewone voeding van je puppy gebruiken als beloning. Naarmate je puppy ouder wordt zal hij/zij waarschijnlijk minder gemotiveerd zijn voor gewone voeding, en “betere” trainingssnoepjes 

verkiezen. Deze zijn vaak smakelijker en kunnen helpen om je puppy gemotiveerd en gefocust te houden tijdens de training.

Het is belangrijk om de beloningen strategisch te gebruiken om gewenst gedrag te versterken, een goede timing is essentieel.

 

Door deze tips te volgen, leg je een stevige basis voor de training van je puppy, wat bijdraagt aan een gelukkige en gezonde relatie tussen jou en je beste vriendje.

 

 

© www.flappies.be