· 

Broodfokpups : 3 vaak voorkomende problemen

 

Ondanks de vele waarschuwingen, zijn er nog mensen die een pupje halen bij beruchte “broodfokkers”.
Broodfokkers staan erom bekend pups onder slechte omstandigheden te fokken. Of gewoon in te kopen uit het buitenland, waar moederhond keer op keer in een donkere schuur “koopwaar mag produceren”. Vreselijk voor moederhond dus, maar ook bij de pups zorgt het vaak voor issues.

 

Medische / mentale issues

Broodfokkers besteden gewoonlijk niet voldoende aandacht aan de gezondheid van hun fokdieren, wat kan resulteren in pups die lijden aan medische aandoeningen.
Pupjes worden vaak te jong bij moederhond weg gehaald, want ze moeten zo jong en schattig mogelijk in de winkel liggen (je zou bijna denken dat er gesjoemeld wordt met geboortedata en vaccins 😉).
Als moederhond zelf al fysiek én mentaal vol stress zit, welke impulsen krijgen deze pups dan mee in hun vroegste ontwikkelingsfases ?

Zindelijkheid

Een dingetje dat vaak ook te wensen overlaat, zijn de hygiënische omstandigheden.
Als je gewend bent om je behoefte te doen op je eigen slaapplek, omdat je nu eenmaal geen andere opties hebt dan dat kleine hokje, dan wordt het toch logisch om in je nieuwe thuis je bench te bevuilen ? Of gewoon het hele huis, je hebt immers nooit geleerd dat er alternatieven zijn ?
Vermijd straffen bij ongelukjes binnen, want dit kan angst en verwarring veroorzaken.

Puppyhappen

Broodfokpups missen vaak de kans om te leren hoe ze op een gepaste manier met hun tanden moeten omgaan. Dit kan leiden tot ongewenst bijten in handen en broekspijpen etc. Quasi alle pupjes doen dat, alleen die uit de broodfok vaak net iets meer/harder/fanatieker. Als ze te vroeg uit het nest zijn weggehaald, hebben ze immers niet de kans gehad om hier al een deeltje “bijt-rem” (doseren) te leren.

 

Het zijn zaken waar we met opvoedingsadvies en training wel aan kunnen werken, maar ik zou je toch willen adviseren om voor je een nieuwe beste vriend aanschaft minstens evenveel opzoekwerk te doen als voor de aankoop van een nieuwe smartphone…

 

© www.flappies.be