Help, mijn pup bijt !

Ze zijn zo schattig, pups… En zowel ouders als kinderen zijn helemaal in de wolken met hun nieuwe gezinslid. Maar dat komt ook met de nodige vragen en bezorgdheden. Hier 1 van de meest gestelde vragen, een “puppyklassieker” : help, mijn pup bijt !!

Ja, een pup bijt. Want de wereld moet ontdekt worden, en dat gaat met het mondje.

Pups bijten zowel aan voorwerpen als in mensen.
Belangrijk is om een onderscheid te maken tussen “puppyhappen” en “agressie”. Het happen van een pup (in je handen, broekspijpen, …) heeft meestal helemaal niks te maken met agressie. Het is een normale fase in de ontwikkeling. En het betekent ook helemaal niet dat je pup later een agressieve hond gaat worden. Het is een fase…

Over het bijten in voorwerpen kunnen we relatief kort zijn : als je er aan gehecht bent, ruim het op (ouders horen me dat gewoonlijk hééééél graag zeggen tegen hun kinderen 😊).
Een pup kent het verschil niet tussen een dure gsm of een hondenspeeltje, hij/zij weet alleen : ik vind het leuk om op te bijten of ik vind het niet leuk om op te bijten. Dus dingen waar de pup niet aan mag bijten : dan is het aan jou om er voor te zorgen dat het probleem zich niet kan stellen 😉

Het happen in handen, broekspijpen, rokken, … Is eigenlijk ook gedrag dat bij de leeftijd hoort. Ze doen het àllemaal – de ene wat feller dan de andere.
Soms komt er zelfs grommen bij. Dat is voor mensen voor wie het de eerste pup is helemaal reden om ongerust te zijn : bijten, grommen, …we zitten hier met een agressie-probleem !!
De kans is klein dat je met een agressieve pup zit hoor. De ene is gewoon wat vocaler dan de andere.
En grommen en grommen is ook 2 : er bestaat ook een SPEEL-grom…

Dat happen in handen, broekspijpen, rokken en voeten etc : gewoonlijk stopt dat na het wisselen van de tandjes. Maar we kunnen dat natuurlijk wel een beetje sneller laten gaan.
Tip 1 : roep kort en hard “AI”, en bekijk je pup niet meer (voor een seconde of 3 he) : bijten = einde spelletje.
Tip 2 : vraag je eens af of je pup niet dringend nood heeft aan een dutje (het is een baby, en babies hebben veel slaap nodig !)

 

Als je je meer wil verdiepen in het opvoeden van een puppy : www.flappies.be/puppytraining