Honden en kou

Hondeneigenaars moeten in de winter niet alleen rekening houden met koude temperaturen, maar ook met strooizout. Welke honden zijn gevoeliger voor kou, wanneer is een hondenjas nuttig, en hoe bescherm je je hond tegen de nadelen van strooizout ?

 

Welke honden zijn gevoeliger voor kou ?

 

Sommige hondenrassen zijn van nature beter bestand tegen koude temperaturen, terwijl andere kwetsbaarder zijn.

Honden zoals de Siberische Husky, Alaskan Malamute en Newfoundlander hebben vaak dikke, isolerende vachten die hen beschermen tegen kou.

Aan de andere kant kunnen kortharige rassen zoals de Chihuahua, Greyhound en Dobermann gevoeliger zijn voor lage temperaturen.

 

De vacht van een hond speelt een cruciale rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Dikke, dubbele vachten bieden betere isolatie tegen kou, terwijl dunne vachten en blote buikjes minder bescherming bieden.

 

Puppy's en oudere honden hebben mogelijk extra bescherming nodig tegen de kou. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur moeilijker reguleren. Oudere honden hebben mogelijk stijvere gewrichten, die gevoelig zijn voor kou.

 

Naast het ras, de vacht en de leeftijd van je hond, kunnen bepaalde medische aandoeningen van belang zijn. Honden met artritis of hartproblemen hebben mogelijk extra zorg nodig tijdens koude periodes. Raadpleeg altijd je dierenarts als je bezorgd bent over de gezondheid van je hond.

 

Hondenjassen

 

Of je hond een jas nodig heeft, hangt af van verschillende factoren.

Kortharige rassen, oudere honden of puppy's kunnen baat hebben bij een hondenjas om extra warmte te bieden. Honden met een dikke vacht kunnen beter bestand zijn tegen de kou zonder extra kleding.

 

Het belangrijkste is om de lichaamstaal van je hond te observeren. Als je hond rilt, moeilijker ademt of ander ongemak vertoont in de kou, kan een jas een waardevolle toevoeging zijn.

 

Strooizout

 

Strooizout kan irritaties veroorzaken aan de gevoelige poten van je hond. Het kan leiden tot uitdroging van de voetzooltjes en pijnlijke kloven. Bescherm de poten van je hond door ze in te smeren met een vaseline, ze na een wandeling af te spoelen met lauw water (ook tegen het oplikken !) en eventueel te behandelen met een potenbalsem.

 

 

Geniet van jullie winterse wandelingen !

 

 

 

© flappies.be