Powerbreeds : gevaarlijke honden ?

 

American Bullies worden verboden in de UK, na verschillende ernstige bijtincidenten.
Is er een probleem met de Bullies (en met de andere “powerbreeds” zoals de American Stafford, de Rottweiler, …) ? Waar loopt het mis ?


American Bullies, met hun breed hoofd, gespierde bouw en krachtige uitstraling, trekken vaak bewondering en aandacht. Ze zijn geliefd om hun vriendelijke aard en toewijding aan hun baasjes.
Daar tegenover staat dat ze enorm krachtig zijn, en dat de beet van een Chihuahua nu eenmaal minder schade zal veroorzaken.

 


Waar gaat het volgens mij mis ?

 

1/ De huis-, tuin-, keuken- en broodfok

Anno 2023 hoeft niemand nog “per ongeluk” een nestje te hebben. Iedereen heeft toch wel eens gehoord van de bloemetjes en de bijtjes, nietwaar ? En als er dan toch een “ongelukje” gebeurd is, dan kan de dierenarts dat oplossen. Abortus bestaat ook bij honden.

Hoewel verboden, staat Facebook vol van dergelijke “oeps-nestjes”. Allemaal per ongeluk, of eerder een leuk – belastingvrij - zakcentje voor de baasjes ?
Het selecteren van goede genen en eigenschappen, of een stabiel karakter, daar kijken we niet naar. Als ze beiden 4 poten hebben, dan zijn ze goed genoeg om een inkomen te genereren. Gooi maar op elkaar, en kassa.


In het beste geval wordt moederhond nog deftig verzorgd. Bij de broodfok is dat er ook al niet meer bij.
Wat krijgen deze pups genetisch mee, en hoe zit het met hun lichamelijke EN mentale gezondheid ?
Hier is voor de overheid nog erg veel werk aan de winkel.

 

2/ Foute of hardhandige opvoeding

De meeste van deze honden zijn erg op hun baasje gesteld. Een te harde opvoeding beschadigt de vertrouwensband, en kan angst(-agressie) in de hand werken. Niet alleen tegenover eigen baasje, ook tegenover derden. Het brengt immers een quasi constante stress met zich mee.

Ik verwacht inderdaad ook een stijging van het aantal American Bullies in de asielen. Want van zo’n klein pupje kan je het fysiek nog halen. Maar dan wordt dat kleine ukkie een puber van 40 kilo, en heeft dat genoeg van de hardhandigheid van baasje. Gevolg : conflict, en de hond mag naar het asiel vertrekken. En dan komt er een nieuwe (Facebook-)pup, en de geschiedenis herhaalt zich.

Dit hoeft overigens niet te betekenen dat bij het opvoeden van een pup alles zomaar toegelaten moet worden, dat er geen begrenzing is aan gedrag. Maar dat hoeft niet met harde hand.

 

3/ De roze bril

“Alles is opveding, en de mijne doet niks”.
Ik wacht op de persoon die me kan trainen/opvoeden om bruine ogen te hebben (in praktijk zijn ze al bijna 47 jaar blauw). Succes ermee. Hoezo, genetica ?
Als een Cocker zijn neus over de grond sleept, dan zegt iedereen : “Tja, Cockers en hun neus he…”. Waarom zou genetica bij het ene ras wel een factor zijn, en bij het andere niet ?

De mijne doet niks… Ja, dat kan. Tot hij het misschien een keertje wel doet. Het blijft een levend wezen, dat een slechte dag of pijn kan hebben. Of opgestapelde stress. Of gewoon een bloedhekel aan Fifi van de buren, of aan dat kind dat altijd steentjes naar hem gooit. Of nog zoveel andere mogelijke oorzaken.

 

 

Je wou een “powerbreed” ? Dan moet je daar ook de volle verantwoordelijkheid voor nemen.


Van elk incident met een Rottweiler, Stafford, American Bully, … wordt gretig verslag gedaan in de media. Niet onlogisch, want “Teckel bijt kind een blauwe plek” is geen krantenvulling (het zouden nogal dikke kranten worden 😉).

Het zou al een mooi begin zijn als mensen zouden beseffen wat ze in handen hebben : een imposant, sterk, maar ook prachtig en liefdevol wezen. Met grote bijtkracht àls het fout gaat.

Nogmaals : neem je verantwoordelijkheid. Zorg dat je hond niet kan ontsnappen, hou je hond aangelijnd waar dat wettelijk verplicht is, en kijk toch ook maar uit met losloopgebieden en hondenweides. Ja, dat geldt voor alle honden. Maar je kan de buurman niet opvoeden, begin bij jezelf.


Geef de media aub geen munitie, en breng de politiek aub niet op ideeën !

 

 

© flappies.be