Een kom soep kan smaken bij koud weer, ook voor je hond !
En iedereen heeft wel een restje groenten in de ijskast of diepvries zitten, dan kan je er beter je hond nog plezier mee doen.
De hondensoep die ik vandaag maakte :
- 3 rund mergpijpjes
- enkele wortels in stukjes gesneden
- pompoenblokjes
- water
Pot water op het vuur, en de rundmergpijpjes erin. Eens het merg goed los komt, de groentjes erbij en sudderen maar.
Zoals je soep maakt dus he, maar dan zonder zout of peper.
Ik koos voor wortel en pompoen, omdat veel honden dat wel lekker vinden. Je kan ook broccoli gebruiken, erwten, spinazie, sperzieboontjes, of bloemkool. GEEN prei of ui, dus geen zakje
soepgroenten uit de winkel waar dat standaard in zit ! Hou ook rekening met mogelijke winderigheid bij bv bloemkool
😉
Maak je liever echte bonebroth (bottenbouillon), in geleivorm ? Hier de werkwijze :
- verzamel de botjes die je over hebt van je kip van gisteren, of vraag een leuke mengeling aan je slager (mijn ervaring is dat je het voor de hond vaak gratis krijgt, of voor een symbolisch
bedragje)
- indien het overschotjes van je eigen maaltijd zijn : goed spoelen om overtollige specerijen (zout etc) te verwijderen
- alle botten in je heksenketel (kookpot dus 😉) verzamelen
- goed onder water zetten
- scheut appelazijn toevoegen
- op een zacht vuurtje enkele uren laten sudderen (uuuuuren !), zonder deksel op de pot
- het vocht door een zeef overgieten in potjes, of in een ijsblokjesvorm (dat is handig portioneerbaar)
- de botjes weggooien, niet meer aan de hond geven !
- na enkele uren in de ijskast is je vocht een gelei geworden, bomvol vitamientjes ! Ook ideaal voor bv oudere honden, honden die wat moeten aansterken, …
Doe er maar eens een lepeltje van bij de voeding, wedden dat je hond het héérlijk vindt ?
PS : uiteraard alleen botjes gebruiken van diersoorten waar je hond niet allergisch voor is.