Puppy onder de kerstboom

 

Het lijkt zo schattig, en zo héérlijk voor de kinderen, een puppy onder de kerstboom.
Zo’n cadeau, dat is scoren ! En de kinderen leren verantwoordelijkheid dragen voor een levend wezen, dus nog educatief ook…

Wel, ik ben een heel saaie en vervelende tante. Mijn nichtjes krijgen van Tante Woef (ja, zo noemen ze mij) GEEN puppy. En ook geen kitten, geen goudvis, kortom : ze krijgen niks dat ademt of een bloeddruk heeft. Eens ze een jaar of 30-35 zijn valt daar opnieuw over te onderhandelen 😉

Het is voor kinderen niet abnormaal om snel wisselende interesses te hebben. Dus de pup waar ze eerst zo dol op waren, hoe is die interesse over een half jaartje ? Of bij oudere kinderen/jongeren : wat als er een drukke studie bijkomt, en/of een lief ?
Die kleine pup gaat er wel een jaar of 10 zijn he, hoe ziet het leven van zo’n kind eruit over 10 jaar ?
 

De pups die vanaf dag 1 zindelijk zijn, zijn zeldzaam. Om even terug te komen op die verantwoordelijkheid : gaat een kind van 7 jaar om 2u ’s nachts opstaan om met de pup buiten te gaan, of de ongelukjes opruimen ? Hebben de ouders daar zin in ?

Nog een nadeel van pupjes is : ze bijten. Ze bedoelen het niet slecht, ze zijn zelden agressief, maar pups ontdekken de wereld in grote mate met hun mond. En ze kennen het verschil nog niet tussen zacht en hard happen, die bijt-rem is nog in ontwikkeling. Kort gezegd, pups zijn kleine krokodillen.
(Dit is nu kort door de bocht he, misschien schrijf ik hier nog wel eens een ander stukje over)
Voor kinderen soms toch wel een reden om de kleine pluizenbol al meteen een stuk minder leuk en schattig te vinden (of er zelfs bang van te worden) !

Alle verantwoordelijkheid voor de opvoeding van een puppy dient bij volwassenen te liggen. Een kind kan daar erg leuk in betrokken worden, maar een kind kan niet alle verantwoordelijkheid dragen. Kijken de volwassenen in het gezin uit naar de zorg voor een hond, met alle leuke momenten maar ook verplichtingen die daar bij horen ?

Yana, Lyse, Esmée en Victoria : sorry meisjes, ook dit jaar weer géén puppy onder de kerstboom 😊 - Tante Woef

 

https://www.flappies.be/puppytraining