Hondentips : pas op voor reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw tref je wel eens aan bv in bosranden en op bermen (de foto bij deze blog heb ik genomen in de gemeente Zoersel, aan de rand van een weiland). De bloeiperiode is van juni tot september.

 

Kenmerkend voor de reuzenberenklauw is : het is/wordt zoals de naam zegt een grote plant. Heeft dikke stengels met rode vlekken. Ik vond het frappant hoeveel wespen deze plant aantrekt – kwestie van rotzakken onder elkaar zeker ? ;-)

 

Wat is nu het probleem met die plant Tante Flappies, waar doe jij nu hysterisch over…

 

Het sap van deze plant bevat bestanddelen die sterke fototoxische eigenschappen hebben.
Dat wil zeggen : als je na contact met het sap van deze plant in het zonlicht komt, kan dat ernstige schade toebrengen aan de huid (van zowel mensen als dieren). De letsels gelijken erg op brandwonden, al dan niet met blaarvorming.

 

Het wordt natuurlijk nog ernstiger als je dat sap in je ogen of in je mond krijgt (ik kan me voorstellen dat kinderen de dikke stengels als ideaal “blaaspijpje” kunnen zien, of denk maar aan pupjes die alles in hun mondje nemen…) !

 

Mijn advies is dus : blijf met je graftakken (onze Nederlandse vrienden hebben zo’n héérlijke woordenschat :-D) van die plant af, en hou ook je honden er van weg.

 

Indien er toch (vermoeden van) contact met het sap is :

 

-       overvloedig spoelen met water

-       uit de zon blijven

-        contacteer je (dieren-)arts - zeker niet mee wachten als het over ogen of mond gaat !!

 

Als je zelf in je omgeving een exemplaar opmerkt, probeer deze dan niet zelf te verwijderen. En al zeker niet zonder beschermende kledij (“ik zal dat onnozel plantje eens vlug uittrekken”).
Contacteer de lokale overheid (je gemeente) om dat te komen doen, mijn ervaring is dat ze daar zeer snel op reageren.